fbpx

Wielkanoc u Czechów

Wyłączone

Czechy to kraj z którym graniczymy od południa. Czy zatem tak bliskie położenia obu państw, ma wpływ na podobne tradycje wielkanocne?

Do najważniejszych tradycji wielkanocnych w Czechach należą:

  • Pomlazka

Jest to nazwa zwyczaju występująca w Czechach zamiast Śmigusa Dyngusa. W Poniedziałek Wielkanocny chłopcy ganiają za dziewczynami z wierzbowymi gałązkami i smagają je delikatnie po nogach. Zwyczaj ten ma zapewnić dziewczyną zdrowie i urodę przez cały rok. Czasami dla przyjezdnych tradycja biczowania kobiet, może wydawać się nieco seksistowska i barbarzyńska, jednak mężczyźni są w stosunku do kobiet delikatni, a przyzwyczajona do tej tradycji kobiety nie czują się urażone.

  • Kolorowe dni tygodnia

W Czechach dni tygodnia w okresie Wielkiego Tygodnia nazwane są kolorami, i tak mamy np. zielony czwartek, białą sobotę, niebieski poniedziałek czy żółty wtorek. Jedynie piątek podobnie jak w Polsce obdarzony jest przymiotnikiem wielki. Kolory w nazwach dni tygodnia nie są przypadkowe. Na przykład w czwartek nazywanym zielonym dniem, Czesi jedzą potrawy właśnie w tym kolorze np. sałatę, szpinak. Ma to zapewnić im zdrowie przez cały rok. W środę z kolei, według ludowych wierzeń nie wolno im się dąsać i obrażać, bo inaczej będą to robić w każdą środę w roku.

  • Pisanki

Jednym z symboli Świąt Wielkanocnych zarówno w Polsce, jak i w Czechach jest malowanie pisanek. Sposób dekoracji wielkanocnych jaj jest różny w zależności od regionu. W niektórych częściach kraju dziewczęta obdarowują chłopaków pisankami z krótkimi wierszykami, wyrażającymi ich uczucia.

  • Kvetná Nedele

Podczas, gdy w Polsce w Niedzielę Palmową, całe rodziny z dziećmi udają się do kościołów z kolorowymi, bogato zdobionymi palemkami, w Czechach w tym dniu święci się bazie. Kiedyś gałązki wkładało się za obrazy, gdzie pozostawały przez cały rok.

  • Czeska kuchnia wielkanocna

W czeskiej kuchni wielkanocnej możemy odnaleźć wiele ciekawych i nieznanych u nas potraw. Jedną z nich jest mazaniec, czyli słodkie ciasto, do którego w zależności od regionu dodawane są dodatki np. rodzynki. Mazaniec zazwyczaj krojony jest w kromki podobnie jak chleb i smarowany miodem lub dżemem. Kolejnym świątecznym przysmakiem są judasze, czyli drożdżowe bułeczki. Ponadto każda prawdziwa gospodyni na święta wypieka także baranki wielkanocne, pierniki i ciasteczka.

  • Jarmark

Do tradycji wielkanocnych w Czechach należy organizowanie jarmarków świątecznych. W samej Pradze organizowane są aż trzy jarmarki m.in. na rynku Starego Miasta. Prócz ozdób świątecznych i produktów regionalnych na jarmarkach można obejrzeć występy muzyczne i taneczne. Można tam także zakupić wspomniane wcześniej pomlazki, które przydadzą się chłopakom w świąteczny poniedziałek.

W Polsce Wielkanoc jest świętem ogólnonarodowym i ma charakter mocno religijny, nieco inaczej niż u naszych sąsiadów. Oczywiście nadal istnieją regiony mocno religijne, gdzie jest to bardzo ważne święto i celebruje się je nie zapominając o wielopokoleniowych tradycjach. Jednak dla wielu współczesnych Czechów, Wielkanoc to głównie świetny czas na odpoczynek i spotkania w gronie rodziny i przyjaciół.

Biuro Podróży Robinson zachęca do odwiedzenia naszych wspaniałych sąsiadów.

Urszula Szwej

Komentarze są wyłączone