Porady dla podróżników

WIELKANOC W HISZPANII

Wielkanoc w Hiszpanii obchodzona jest niezwykle uroczyście. Ten okres świętują nie tylko całe rodziny, ale i całe społeczności, co widać podczas licznych procesji odbywających się na ulicach hiszpańskich miast i wsi. Szczególnie ważnym okresem dla Hiszpanów jest okres Wielkiego Tygodnia.

Procesje

Jedną z najbardziej charakterystycznych rzeczy, jakie można zapamiętać z okresu Wielkanocy u Hiszpanów, są widowiskowe procesje, które organizują bractwa religijne. Zakładają oni na siebie charakterystyczne stroje, ze szpiczastymi kapturami i wyciętymi otworami na oczy i niosą w procesji platformy zwane pasos, na których ustawione są figurki świętych i scenki pasyjne. Warto dodać, że platformy są naprawdę ciężkie, niektóre mogą waży około 200 kg. 

Procesje trwają czasem po kilka godzin, dlatego w ich czasie przewidziane są przerwy. Kolejnym ciekawym widowiskiem jest organizowany w Wielki Czwartek, w miasteczku Verges tradycyjny dansa de la mort, czyli taniec śmierci. Uczestnicy przebrani za kościotrupy, z prochami w rękach, paradują ulicami miasta. Tradycja ta związana jest jeszcze z czasami średniowiecza. W niektórych regionach Hiszpanii praktykowane są także krwawe procesje. Idący w pochodach mężczyźni, biczują się, aż ich ciało nabierze fioletowego koloru, następnie skóra jest nacinana i wypływa z niej  tak zwana „zła krew”.

Kuchnia wielkanocna

Posiłki serwowane w okresie Wielkanocy w Hiszpanii zdecydowanie różnią się od tych podawanych w naszym kraju. Ze słodkości można wyróżnić ciasto mona de pascua, co w tłumaczeniu znaczy małpa wielkanocna. Jest to drożdżowy placek, w środku którego kiedyś umieszczano gotowane jajka, które dziś zastąpione są czekoladowymi słodkościami (zajączkami, kurkami, jajeczkami). 

Głównym daniem serwowanym w czasie Wielkanocy jest potaje de garbanzos, czyli potrawka z ciecierzycą, którą można wzbogacić o szpinak, a nawet dorsza. Na stołach króluje także, tajemniczo brzmiąca torrija, jednak zapewniam, że podobną potrawę próbowaliście pewnie przynajmniej raz w życiu. Torrija to nic innego jak kromka chleba namoczona w jajku, cukrze i mleku, a następnie usmażona. Ze słodkości w Hiszpanii można jeszcze wymienić buñuelos, czyli ciastko z kremem, coś w rodzaju znanych nam ptysi.

W Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny kończy się u Hiszpanów zaduma po Wielkim Tygodniu i rozpoczyna rodzinne świętowanie  Zmartwychwstania Chrystusa. Znaczenie Świąt Wielkanocnych dla Hiszpanów, jest tak samo ważne jak dla Polaków. Jest to dla nich wyjątkowy czas z religijnego punktu widzenia, a także okres spotkań rodzinnych i wspólnego świętowania.

 

Hiszpania oferuje nam na święta dobre jedzenie, ciepły klimat i intensywne obchody Wielkiego Tygodnia, gdy dorzucimy do tego jeszcze wesołe usposobienie Hiszpanów, mamy przepis na udany wyjazd świąteczny. Jeżeli marzy Wam się odwiedzić Hiszpanie w okresie Wielkanocy, Biuro Podróży Robinson gorąco poleca ten region turystyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *